5 tips voor het slagen voor je rijexamen

Bij Rijschool Sila zijn er over de afgelopen jaren duizenden cursisten geslaagd voor hun rijbewijs. Dankzij onze ruime 30 jaar ervaring in het geven van rijlessen, hebben we heel veel praktijk ervaring met rijexamens en kunnen wij de beste tips geven hoe jij je rijbewijs gegarandeerd kunt halen. We hebben onze tips voor je op een rijtje gezet! 

 

1. Plan je rijexamen in de ochtend

Het liefst wil je je rijexamen afleggen na de ochtend spits, rond 11:00 ’s ochtends. Na de spits is de kans dat je slaagt groter, omdat je zowel niet in de file staat als dat er minder verkeer is om rekening mee te houden. Rond 11:00 zitten alle studenten op school en alle werkende mensen op kantoor, een rustig moment op de weg op te gaan dus. Daarnaast wil je natuurlijk niet de hele dag aan je rijexamen willen denken, waardoor je jezelf gek maakt. Plan hem ’s ochtends, dan ben je er lekker snel van af.

 

2. Zorg dat je uitgeslapen bent

Zorg dat je de avond van tevoren zo min mogelijk doet en op tijd naar bed gaat. Zorg ervoor dat je minstens 7 a 8 uur slaap hebt gehad voordat je een rijexamen gaat afleggen. Een rijexamen is al spannend genoeg, je wilt niet vermoeid achter het stuur kruipen. Hierdoor zal je niet goed alert zijn en maak je sneller fouten.

 

3. Rij nog een rijles voor je rijexamen

We adviseren je om voor je rijexamen nog een rijles te volgen. Op deze manier wen je nog even aan de auto en zit je er helemaal goed in op het moment dat je naar het CBR toe rijdt. Je hebt dan inmiddels al een uur gereden en bent weer gefocust op de weg. Tijdens de les voor je rijexamen neem je samen met de rijinstructeur nog wat tips door waar je extra op moet letten om zometeen te slagen tijdens het rijexamen.

 

4. Niemand rijdt foutloos

Het overkomt iedereen: je maakt een klein foutje en je raakt in paniek. Je snapt het wel, maar het gaat erom dat niemand foutloos rijd. Iedereen maakt fouten, maar tijdens je examen moet je er niet te veel op letten. Het gaat er meer om hoe je een foutje oplost. In plaats van paniekerig het probleem proberen op te lossen, moet je rustig blijven. Als bijvoorbeeld je motor uitvalt probeer je kalm te blijven en het op een veilige manier op te lossen. Ook al maak je een foutje, maak er geen groot probleem van, want verder in het examen kan je nog altijd laten zien dat je het kan.

 

5. Maak er niet een te groot punt van

Van alle 5 tips misschien wel de belangrijkste: maak niet van een mug een olifant. Je hebt genoeg lessen gehad om te kunnen afrijden en jouw rijinstructeur heeft vertrouwen in je. Hij of zij zou je nooit zomaar laten afrijden als je er nog niet klaar voor bent. Voor iedereen is een rijexamen spannend, maar dat is niet erg. Blijf focussen, let goed op je spiegels en doe je best. Laat zien hoe goed je bent!

Plaats een reactie