Hoeveel rijlessen heb ik gemiddeld nodig?

Beginnende lessers stellen altijd dezelfde vraag: hoeveel lessen heb ik nodig om te slagen voor het rijexamen?  Die vraag is lastig te beantwoorden, omdat het antwoord afhangt van meerdere factoren. Alles draait in de eerste plaats om je eigen niveau. Maar ook de plaats waar je lest en het slagingspercentage van je rijschool spelen mee.

Eigen niveau en landelijk gemiddelde

Volgens het CBR ligt het landelijk gemiddelde momenteel op 38 rijlessen. Dat blijkt uit een onderzoek naar examenkandidaten uit 2017. Er zijn echter deelnemers die al na 25, of zelfs na 20 lessen mogen afrijden. Zij halen dat gemiddelde flink omlaag. In de basis is het aantal lessen afhankelijk van je niveau. Je rijinstructeur kan na een aantal lessen inschatten hoeveel tijd je nodig hebt. Je krijgt dan een pakket aangeboden dat het best bij jouw niveau aansluit.

Regelmatige lessen van 1,5 uur

Rijlessen tussen de 1,5 en 2 uur lijken momenteel het snelst resultaat te bereiken. Je kunt je dan goed concentreren op de weg en doet veel ervaring op. Een les van langer dan twee uur voegt in de regel weinig toe, omdat de aandacht dan verslapt. Het aantal lessen per week speelt ook mee. Wanneer je eenmaal bent begonnen met rijles, moet je proberen minimaal één keer per week achter het stuur te stappen. Je leert dan sneller en hebt uiteindelijk minder lessen nodig.

Waar volg je les?

Hoeveel rijlessen je gemiddeld nodig hebt, hangt nauw samen met de plaats waar je lest. In de grote steden ligt het gemiddelde aantal rijlessen bijvoorbeeld een stuk hoger dan in het oosten van het land. Dat heeft te maken met de drukte op de weg, maar ook met het lokale slagingspercentage. Cijfers uit 2015 suggereerden een gat van meer dan 30%! In Almelo slaagde destijds meer dan 60% van de kandidaten, terwijl in Rotterdam slechts 37,8% gelukkig naar huis ging. Op plaatsen met een laag slagingspercentage nemen rijscholen liever het zekere voor het onzekere.

Slagingspercentage van je rijschool

Je kunt online vinden wat het slagingspercentage van jouw rijschool is. Je kunt daaruit afleiden of jouw rijschool een goede inschatting kan maken van het aantal lessen dat je nodig hebt. Het landelijk slagingspercentage ligt rond de 50%. Een goede rijschool zit daar in de regel boven. Wil jij proberen zo min mogelijk te lessen? Begin dan vroeg met je theorie en vraag een tussentijdse toets aan. Je zit dan zelfverzekerder achter het stuur, wat het leerproces kan versnellen.

Plaats een reactie