Hoe werkt het rijbewijs van een beginnend bestuurder?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heeft het rijbewijs van een beginnend bestuurder niets te maken met de leeftijd van de bestuurder. Een rijbewijs voor een beginnend bestuurder wordt uitgevaardigd aan mensen die voor het eerst een rijbewijs halen. Dat betekent dat 18-jarigen met een beginnend rijbewijs kunnen rijden, maar 60-jarigen net zo goed. Wat is het rijbewijs voor een beginnend bestuurder eigenlijk en hoe werkt het met de strafpunten op het rijbewijs?

Beginnersrijbewijs sinds 30 maart 2002

Op 30 maart 2002 is het systeem rond het rijbewijs omgegooid. De Nederlandse wetgever heeft besloten om het rijbewijs voor de beginnende bestuurder op te zetten om zo het aantal ongelukken door onervaren bestuurders terug te dringen. Het systeem is simpel:

 • Ben je 16 of 17 jaar bij het behalen van een AM-, A-, B- of C-rijbewijs? Dan ben je zeven jaar lang beginnend bestuurder;
 • Ben je 18 jaar of ouder bij het behalen van je eerste rijbewijs? Dan heb je vijf jaar lang een rijbewijs voor een beginnend bestuurder.

De enige uitzonderingen zijn als volgt:

 • Mensen die voor hun 18de een AM/T-rijbewijs halen en vervolgens ook een B-rijbewijs voordat zij 18 zijn, zijn vijf jaar beginnend bestuurder;
 • Mensen die voor hun 18de een AM/T-rijbewijs halen, maar het B-rijbewijs halen wanneer zij 18 jaar of ouder zijn, blijven zeven jaar eigenaar van een rijbewijs voor een beginnend bestuurder. Dit geldt vanaf het punt waarop het eerste rijbewijs afgegeven is.

Rijbewijs van een beginnend bestuurder en de strafpunten

De strafpunten voor het rijbewijs van een beginnend bestuurder zijn de aanpak geweest van de overheid om het aantal ongelukken terug te dringen. De beginnende bestuurders die voor 1 oktober 2014 een strafpunt gekregen hebben, moeten bij drie strafpunten het rijbewijs inleveren. Alle andere mensen moeten bij twee strafpunten het rijbewijs al inleveren. Strafpunten krijg je bij ernstige verkeersovertredingen zoals:

 • Bumperkleven boven de tachtig kilometer per uur;
 • Snelheidsovertredingen van 30 kilometer per uur (40 kilometer per uur op snelwegen);
 • Veroorzaken van ernstige ongevallen.

Daarnaast mag je met een rijbewijs voor een beginnend bestuurder maximaal 0,2 promille alcohol in het bloed hebben in plaats van de 0,5 promille voor een niet-beginnend bestuurder.

Rijbewijs voor een beginnend bestuurder halen

Wil je vandaag nog een afspraak plannen om een rijbewijs voor een beginnend bestuurder te halen? Dan ben je bij Rijschool Sila aan het goede adres. Bel direct 020 773 25 39 om een afspraak te maken voor je eerste rijles in Amsterdam.

Welke bijzondere verrichten kan je verwachten tijdens je rijexamen?

Tijdens het rijexamen krijg je opdrachten die uitgevoerd moeten worden. De examinator bepaalt welke bijzondere verrichtingen tijdens het rijexamen uitgevoerd moeten worden. Het is van groot belang dat je al deze bijzondere verrichtingen goed en veilig uitvoert. Heb je extra training nodig bij een bijzondere verrichting voordat je jouw rijexamen boekt? Leg dit dan direct voor aan je rijinstructeur van Rijschool Sila zodat je met zelfvertrouwen aan de bijzondere verrichtingen begint tijdens het rijexamen zelf.

De bijzonder verrichtingen die je alvast kunt gaan oefenen

Grofweg zijn er vier bijzondere verrichtingen die je kunt verwachten tijdens het rijexamen. Dit zijn:

 • De stopopdracht;
 • De keeropdracht;
 • De parkeeropdracht;
 • De hellingproef

De stopopdracht tijdens het rijexamen

De stopdracht is niets meer dan het tot stilstand brengen van het voertuig aan een van de zijdes van de rijbaan. Het is belangrijk dat je let op de veiligheid en de doorstroming van het overige verkeer. Geef daarom duidelijk aan dat je de auto tot stilstand brengt en waar je de auto parkeert.

De keeropdracht

De keeropdracht staat ook wel bekend als het ‘straatje keren’. Het is de bedoeling dat je de auto in een straat keert om vervolgens in de tegenovergestelde richting weer weg te rijden. Je mag zelf kiezen waar je de auto keert, zolang je ook hier maar let op de veiligheid van jezelf én het overige verkeer. Geef daarom tijdig aan dat je een bijzondere verrichting gaat verrichten of laat eerst het achterop liggende verkeer passeren.

De parkeeropdracht

Een parkeeropdracht bestaat uit het parkeren van het voertuig op een locatie die de examinator kiest. Het is belangrijk dat je de auto zo dicht mogelijk bij de locatie parkeert. Waar je dat exact doet, is aan jou.

De hellingproef

De hellingproef bestaat uit het tot stilstand brengen van de auto op een helling om vervolgens weer weg te rijden. Als beginnend bestuurder is dit een van de lastigere bijzondere verrichtingen tijdens het rijexamen omdat de motor niet af mag slaan.

Andere verrichtingen tijdens het rijexamen

Let erop dat het niet alleen de bijzondere verrichtingen zijn die onder de loep gelegd worden door de examinator. Ook het instappen en uitstappen wordt geëxamineerd. Wil je weten welke verrichtingen jij extra moet trainen? Boek dan direct een proefles bij Rijschool Sila, dé rijschool in Amsterdam met meer dan 35 jaar ervaring en zonder een enkel ongeval!

Plaats een reactie